6 Tips om het Energielabel van je woning te verbeteren

Wil je de sprong maken van een label F naar C? Of misschien zelfs van G naar A? Het verbeteren van het energielabel is wellicht eenvoudiger dan je denkt. Zelfs als je niet van plan bent om je huis direct te verkopen, kunnen enkele maatregelen leiden tot maandelijkse besparingen op de energiekosten. Ontdek hier 7 tips om het energielabel van je woning te verbeteren.

Wanneer is een Energie prestatie rapport nodig?

Voordat we de tips delen om bijvoorbeeld een energielabel F te verbeteren, is het essentieel om te weten wanneer je een EP-adviseur moet inschakelen. Bij HAYMAN Media kun je eenvoudig een afspraak maken met een Energie Prestatie inspecteur in jouw buurt. Als je binnenkort je huis wilt verkopen of verhuren, is het belangrijk om snel een afspraak te maken, gezien de wachttijden in sommige regio’s.

Tips om je energielabel te verbeteren

1. Isoleer de woning

Isoleer je woning op verschillende manieren voor een effectieve verbetering van het energielabel. Vloerisolatie is een slimme zet, waarmee je van een label F naar E kunt gaan. Denk aan materialen die warmte vasthouden en voorkomen dat kou vanuit de grond binnendringt. Daarnaast is dakisolatie een volgende stap, waarmee je van E naar D kunt gaan. Een goed geïsoleerd dak zorgt voor minder warmteverlies in de winter en houdt de hitte buiten in de zomer. Overweeg ook spouwmuurisolatie om naar label C te stijgen. Dit houdt in dat de ruimte tussen binnen- en buitenmuur wordt gevuld met isolatiemateriaal. Als je zolder weinig wordt gebruikt, kan zoldervloerisolatie een efficiënte oplossing zijn om stookkosten te verminderen.

isolering
2. Installeer een nieuwe ketel

De keuze voor een nieuwe HR-combiketel kan aanzienlijke besparingen opleveren. Als je een oude ketel hebt, verlies je al snel 10 tot 15 procent efficiëntie in vergelijking met een nieuwe. Overweeg daarnaast de installatie van een waterpomp, die extra voordelen kan bieden. Een waterpomp gebruikt natuurlijke bronnen om je huis te verwarmen en kan een duurzame optie zijn.

3. Plaats HR+++ glas

Het upgraden van enkel glas naar dubbel glas is een stap in de goede richting, maar voor optimale isolatie is HR++ of HR+++ glas aan te bevelen. Dit type glas houdt de warmte beter vast, vooral bij grote raamoppervlakken. De investering in hoogwaardig glas betaalt zich terug in lagere stookkosten en een verbeterd binnenklimaat.

hr+++ glas
4. Installeer een warmtepomp

Een warmtepomp is een milieuvriendelijke manier om energie te genereren. Het benut de energie uit de buitenlucht en kan in combinatie met zonnepanelen leiden tot een A-label. Zorg ervoor dat je woning goed geïsoleerd is om het maximale rendement uit de warmtepomp te halen. Een warmtepomp is een duurzame keuze die niet alleen je energierekening verlaagt, maar ook bijdraagt aan een groenere levensstijl.

5. Ventilatie

Ventilatie is cruciaal voor een energiezuinige woning, maar het vereist een gebalanceerde aanpak. Een Warmte Terug Win (WTW) installatie is een slimme keuze. Deze installatie zorgt ervoor dat warme lucht die het huis verlaat, de koude lucht die binnenkomt, opwarmt. Hierdoor behoud je een comfortabel binnenklimaat zonder onnodig energieverlies.

ventilatie
6. Zonnepanelen op het dak

Zonnepanelen zijn een waardevolle investering om onafhankelijk te worden van schommelende gas- en olieprijzen. De nieuwste generatie zonnepanelen kan zelfs op bewolkte dagen voldoende energie opwekken. Hoewel de initiële kosten hoog kunnen zijn, is de terugverdientijd aanzienlijk. Zonnepanelen dragen niet alleen bij aan kostenbesparing, maar ook aan een verminderde ecologische voetafdruk.

Deze uitgebreide maatregelen dragen niet alleen bij aan een beter energielabel maar resulteren ook in een duurzamere en energiezuinigere woning.

zonnepanelen

Direct in contact komen met één van onze energieadviseurs?

Bel ons

070 - 326 50 17

Onze adviseurs staan klaar om al uw vragen te beantwoorden.

Stuur een e-mail

info@haymanmedia.nl

Scroll naar boven