Huurders krijgen meer inzicht in energielabel en duurzaamheid woning

Het jaar 2023 belooft een keerpunt te worden voor huurders in Nederland, aangezien zij toegang zullen krijgen tot gedetailleerde informatie over de isolatie en de energievoorziening in hun huurwoningen. Minister voor Volkshuisvesting Hugo de Jonge heeft onlangs aangekondigd dat vanaf dat moment elke huurder de mogelijkheid zal hebben om het energielabel van hun huurwoning te raadplegen via Mijn.Overheid.nl. Deze welkome ontwikkeling is het gevolg van verzoeken van onder andere SP-kamerlid Sandra Beckerman.

Inzicht in het Energielabel 2023

Op dit moment is het voor iedereen mogelijk om het energielabel van een woning op te zoeken op EP-online, waarbij men enkel het letter- of cijfergedeelte (de energie-index) van het label kan raadplegen. Helaas is daarbij de precieze herkomst en opbouw van dit label niet beschikbaar. Sinds 1 januari 2021 is er echter een uitgebreid document verplicht gesteld voor nieuwe energielabels, dat gedetailleerde informatie bevat over de isolatie en de aanwezige installaties, zoals de cv-ketel en zonnepanelen, in de woning.

Energiegegevens voor Jouw Eigen Woning

In principe dienen verhuurders nieuwe huurders te informeren over het energielabel en het energieverbruik van de gehuurde woning. Ook mensen die reeds een woning huren, kunnen deze informatie opvragen bij hun verhuurder. In de praktijk blijkt echter dat verhuurders hier vaak nalatig in zijn. Om dit te verhelpen, worden deze gegevens binnenkort toegankelijk gemaakt op Mijn.Overheid.nl. Hierdoor krijgen huurders de mogelijkheid om zelf het energielabel van hun eigen woning te controleren.

Energie Efficiëntie en Lagere Kosten

Deze stap maakt deel uit van het grotere plan om vanaf 2030 alleen nog woningen met energielabels A, B, C en D te verhuren. Hierdoor zullen naar schatting circa 675.000 sociale huurwoningen en 325.000 particuliere huurwoningen in de komende jaren worden voorzien van verbeterde isolatie. De lagere energielabels E, F en G zullen daarmee geleidelijk verdwijnen. Dit is van groot belang gezien de toenemende energiekosten, die momenteel al bij meer dan een half miljoen huishoudens tot energiearmoede leiden.