Het energielabel voor huurwoningen
Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Het energielabel voor huurwoningen wordt bepaald op basis van verschillende factoren zoals isolatie, verwarmingssystemen, ventilatie en de aanwezigheid van duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen. Het doel van het energielabel is om huiseigenaren en huurders bewust te maken van de energie-efficiëntie van hun woning en om men te stimuleren verbeteringen door te voeren die het energieverbruik van de woning verminderen, en daarmee ook de vervuiling van het milieu.
Hoe wordt het energielabel van een huurwoning bepaald?
Het energielabel wordt vastgesteld door een erkend energieadviseur, ook wel EP-adviseur genoemd. Deze professional voert ter plekke een uitgebreide inspectie van de woning uit en verzamelt gegevens over onder andere:
- De begrenzing en mate van isolatie van muren, dak en vloeren.
- De aanwezigheid en type glas en kozijnen.
- De efficiëntie van de installaties voor verwarming-, warm tapwater-, ventilatie en koeling.
- Het gebruik van hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen of zonneboiler.
Op basis van deze gegevens wordt een energie-index berekend, die vervolgens wordt vertaald naar een energielabel. Op het energielabel kunt u terug zien hoeveel kWh energie de woning op jaarbasis verbruikt per vierkante meter. Dit label blijft 10 jaar geldig, tenzij er in de tussentijd significante verbeteringen aan de woning worden doorgevoerd.
Energielabel verplichting voor huurwoningen
Voor huurwoningen geldt dat de eigenaar of verhuurder verantwoordelijk is voor het verkrijgen en verstrekken van een geldig energielabel. Dit label moet aanwezig zijn bij de verhuur van de woning en wordt ook vermeld in advertenties voor de woning. Het ontbreken van een energielabel kan leiden tot boetes en juridische complicaties.
Aansprakelijkheid verhurder
Verhuurders zijn wettelijk verplicht om een energielabel te overhandigen aan de nieuwe huurder bij het aangaan van een nieuw huurcontract. Dit geldt voor alle woningen, ongeacht de grootte of het bouwjaar. Het niet naleven van deze verplichting kan leiden tot een boete van maximaal €435 per woning.
Het energielabel heeft daarnaast invloed op de maximale huurprijs van een woning. In het woningwaarderingsstelsel (WWS), dat de maximale huurprijs van een sociale huurwoning bepaalt, speelt het energielabel een rol. Een beter energielabel kan resulteren in een hogere maximale huurprijs. Sinds 1 juli 2024 is het WWS puntenstelsel dwingend recht geworden wat betekent dat het ontbreken van een geldig energielabel grote gevolgen kan hebben.
Zonder een geldig energielabel wordt de puntentoedeling voor de energieprestatie van de woning gebaseerd op een forfaitair energielabel gebaseerd op het bouwjaar van de woning. Met andere woorden, wordt er voor een woning die voor 1965 is gebouwd gerekend met de EP en isolatie waarden van woningen in die tijd. Dit creëert een groter risico op geschillen bij de Huurcommissie waarbij de huurder aanspraak maakt op een lagere huur omdat de woning niet aan de vereiste huurpunten voldoet.
Voordelen voor huurders
Voor huurders biedt het energielabel inzicht in de te verwachten energiekosten. Een woning met een hoog energielabel (A of B) zal doorgaans lagere energiekosten hebben dan een woning met een lager energielabel. Dit kan op de lange termijn een significante besparing opleveren en draagt bij aan een duurzamer leefklimaat. Daarom raden wij altijd aan om het energielabel aan te vragen voordat u uw woning te huur plaatst.
Daarnaast kan een goed energielabel bijdragen aan het wooncomfort. Beter geïsoleerde woningen met efficiënte verwarmingssystemen bieden een stabieler binnenklimaat, wat zowel in de winter als in de zomer prettig is. Het energielabel kijkt overigens niet alleen naar systemen voor verwarming/koeling, maar kijkt ook naar het ventilatiesysteem in de woning. Een goed ventilatiesysteem zorgt indirect voor een lager energieverbruik bijvoorbeeld bij CO2 gestuurde mechanische afzuiging. Dit type systeem verbetert de luchtkwaliteit in de woning aanzienlijk en zorgt voor een comfortabel binnenklimaat.
Energielabel van uw huurwoning verbeteren
Het verbeteren van het energielabel van een huurwoning kan sinds dit jaar voor een fors hoger rendement zorgen. Het verschil tussen een energielabel C tegenover en energielabel A scheelt 22 WWS punten. Dit staat in de huurprijs punten tabel gelijk aan slechts 100-200€ meer huur, maar wanneer deze labelsprong ervoor zorgt dat de woning boven de nieuwe liberalisatiegrens van 187 uitkomt, kan de huurprijs vrij bepaald worden, waardoor de woning meer rendeert en tevens meer waard is in de verhuurde staat.
Hier zijn een aantal stappen die genomen kunnen worden om de energie-efficiëntie van uw woning te verhogen:
- Isolatie verbeteren: Het aanbrengen van isolatie in gevels, vloeren en daken kan de energieprestatie van de woning aanzienlijk verbeteren doordat warmteverliezen worden verminderd.
- Plaatsen van HR++ glas: Vervangen van enkel glas door hoogrendementsglas vermindert warmteverlies en kan koudeval vanuit het raam tegengaan wat resulteert in meer wooncomfort.
- Installatie van een zuinig verwarmingssysteem: Vervang oude cv-ketels door energiezuinige HR-ketels of (hybride)warmtepomp opstellingen.
- Zonnepanelen installeren: Door het gebruik van zonnepanelen kan een woning deels in zijn eigen energiebehoefte voorzien, wat het energielabel ten goede komt.
- Verbeteren van ventilatiesystemen: Zorg voor een efficiënt ventilatiesysteem dat warmteverlies minimaliseert eventueel voorzien van een recirculatie systeem / WTW.
Weten of uw huurwoning al is voorzien van een geldig energielabel? Bezoek dan deze website. Geen of ongeldig energielabel?
Vraag vandaag nog een energielabel aan voor uw huurwoning bij HAYMAN Media en profiteer van onze deskundige service en snelle levertijden.
Direct in contact komen met één van onze energieadviseurs?
Bel ons
070 - 326 50 17
Onze adviseurs staan klaar om al uw vragen te beantwoorden.
Stuur een e-mail
info@haymanmedia.nl