Verbeter het Energielabel van uw woning: een Stap-voor-Stap gids

Is het u bekend welk energielabel uw huis draagt? Veel huiseigenaren zijn zich niet bewust van hun energielabel. In 2015 ontvingen huiseigenaren een voorlopig energielabel, maar dit wordt vaak over het hoofd gezien. Deze labels variëren van klasse A (zeer zuinig) tot klasse G (zeer energieverspillend).

Wat als uw huis een laag energielabel heeft? Geen paniek. Dit betekent dat er nog veel verbeterd kan worden. De voordelen zijn legio: een hoger energielabel betekent een hogere woningwaarde en is zowel goed voor het milieu als voor uw portemonnee. Maar hoe kunt u uw huis upgraden van een energielabel G naar een energielabel A? We nemen u mee door het proces.

Vervang de VR-ketel door een HR-combiketel

Heeft uw woning nog een ouderwetse VR-ketel? Overweeg dan de overstap naar een energiezuinige HR-ketel. Een VR-ketel zet slechts 89% van de energie om in warmte, terwijl een HR-ketel meer dan 100% efficiënt is. Dit heeft niet alleen een positieve invloed op het energielabel, maar zorgt ook voor aanzienlijke besparingen op uw energierekening.

Investeer in Isolatie

Door uw huis goed te isoleren, kunt u enkele labelklassen overslaan. Zowel vloerisolatie, dakisolatie en spouwmuurisolatie dragen bij aan meer wooncomfort en verlagen uw energierekening aanzienlijk. Met alleen vloerisolatie kunt u de sprong maken van energielabel F naar E. Het belang van vloerisolatie is al geruime tijd bekend. Tot 15% van de warmte kan verloren gaan via de vloer als er geen adequate isolatie is, wat resulteert in hogere kosten en minder comfort.

Heeft u uw vloer al geïsoleerd? Dan kan er nog steeds warmte ontsnappen als de isolatie rondom uw huis ontoereikend is. Om warmteverlies te minimaliseren, kunt u kiezen voor dak- en spouwmuurisolatie. Als u alleen dakisolatie aanbrengt, gaat uw energielabel van klasse E naar D. Dakisolatie is cruciaal omdat er veel warmte verloren kan gaan via het dak. Het aanbrengen van isolatie brengt u dichter bij een energiezuiniger huis.

Het toevoegen van spouwmuurisolatie verhoogt het energielabel van klasse D naar C. Door de spouw met sterk isolatiemateriaal te vullen, wordt warmte die eerder via de muren naar buiten ontsnapte, effectief vastgehouden. Een goede isolatie biedt ook in de zomer meer comfort, omdat warme lucht minder snel naar binnen komt.

Installeer HR++ Glas

Ramen met enkel glas leiden tot aanzienlijk warmteverlies in woningen. Dubbel glas heeft een geïsoleerde tussenruimte die enkel glas niet heeft, wat resulteert in aanzienlijke energiebesparingen. Vooral HR++ of HR+++ glas kan leiden tot aanzienlijke besparingen. Hiermee verhoogt u niet alleen uw wooncomfort, maar verlaagt u ook uw energiekosten.

Omarm Duurzame Energie

Uw huis is op dit moment inmiddels al voorzien van veel energiezuinige maatregelen, maar er is altijd ruimte voor verbetering. Heeft u bijvoorbeeld al zonnepanelen? Door te investeren in zonnepanelen kunt u uw huis zelfs in aanmerking laten komen voor een energielabel A. Zonnepanelen zijn niet alleen winstgevend, maar u kunt de opgewekte energie ook gebruiken in uw huishouden. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp is ook een goede optie om uw huis te verduurzamen. Een warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht en zet deze om in bruikbare warmte voor het verwarmingssysteem. Zonnepanelen en een warmtepomp zijn duurzame maatregelen die helpen bij het verkrijgen van een energielabel A. Naast de voordelen voor het milieu en uw energierekening heeft een groen energielabel ook een positieve invloed op de waarde en verkoopprijs van uw woning.

Aarzel niet langer; begin vandaag met het verbeteren van het energielabel van uw huis en pluk de vruchten van de vele voordelen die het met zich meebrengt.

Direct in contact komen met één van onze energieadviseurs?

Bel ons

070 - 326 50 17

Onze adviseurs staan klaar om al uw vragen te beantwoorden.

Stuur een e-mail

info@haymanmedia.nl

Scroll naar boven