energielabel verplicht

Energielabel verplicht bij verhuur

Sinds enkele jaren is het verplicht om bij verhuur van een woning een geldig energielabel te overleggen. Dit label geeft inzicht in de energieprestaties van de woning en speelt een belangrijke rol bij het verduurzamen van de Nederlandse woningmarkt. In dit artikel bespreken we uitgebreid wat het energielabel inhoudt, waarom het verplicht is en wat de implicaties zijn voor huurders en verhuurders.

Wat is een energielabel?

Het energielabel is een officieel geregistreerd document dat aangeeft hoe energiezuinig een woning is. Het label varieert van A(++++) (zeer energiezuinig) tot G (zeer onzuinig) en wordt gebaseerd op verschillende factoren zoals isolatie, type verwarming en het gebruik van duurzame energiebronnen. Dit label helpt kopers en eindgebruikers van een woning of bedrijfspand(zoals huurders) bij het inschatten van de energiekosten en geeft verhuurders en eigenaren inzicht in mogelijke verbeterpunten.

De evolutie van energielabels: van oud naar nieuw

De berekening van energielabels heeft de afgelopen jaren verschillende veranderingen doorgemaakt. Er zijn drie rekenmethodes gebruikt om de energieprestaties van woningen te bepalen. Hieronder vindt u een overzicht van deze methodes en hun kenmerken:

Het oude energielabel

Tot 1 januari 2015 werd het oude energielabel toegepast. Deze methode was relatief eenvoudig en beoordeelde woningen op basis van slechts 10 kenmerken, zoals isolatie en type verwarming. Dit label bood een globaal inzicht in de energieprestaties, maar had beperkte diepgang.

De energie-index(EI)

Na het oude energielabel werd de energie-index geïntroduceerd, die tot en met 31 december 2020 werd gebruikt. Deze methode ging een stuk verder en analyseerde maar liefst 150 kenmerken van een woning. Hierdoor gaf de energie-index een veel gedetailleerder beeld van de energie-efficiëntie en de mogelijkheden tot verduurzaming.

Het nieuwe energielabel

Sinds 1 januari 2021 is de huidige methode van kracht. Dit nieuwe energielabel(de NTA8800) berekent het jaarlijkse verbruik van fossiele energie per vierkante meter van de woning. Op basis van deze berekening wordt een energielabel toegekend, variërend van A+++ (zeer zuinig) tot G (zeer onzuinig). Deze methode sluit beter aan bij de ambitie om woningen te verduurzamen en is nauwkeuriger dan de voorgaande systemen.

Hoe vraagt u een energielabel aan?

Stap 1: Controleer of uw woning al een energielabel heef
Via EP-online kunt u controleren of uw woning al over een geldig energielabel beschikt.

Stap 2: Schakel een erkend energieadviseur in
Een gecertificeerde energieadviseur voert een inspectie uit en stelt het energielabel vast. Let op: dit is niet gratis; de kosten variëren afhankelijk van de grootte van de woning.

Stap 3: Ontvang het energielabel
Na inspectie ontvangt u het energielabel, dat vervolgens wordt geregistreerd in de landelijke database. Dit label is 10 jaar geldig.

Boetes bij het ontbreken van een energielabel

Wanneer u geen energielabel kunt overleggen bij de verhuur van een woning, riskeert u een boete van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Deze boete kan oplopen tot €435 per woning. Voor zakelijke verhuurders kunnen de boetes nog hoger uitvallen. Het is daarom van groot belang om dit op tijd te regelen.

Verduurzaming en wetgeving

Voor verhuurders is op dit moment essentieel om goed voorbereid te zijn op nieuwe wet- en regelgeving, zoals de Wet Betaalbare Huur. Vooral woningen die nu in categorie 2 van de reguleringswet(middenhuur)vallen, lopen het risico om niet aan de toekomstige eisen te voldoen. Daarom is het van groot belang om tijdig verbeteringen aan te brengen die de woning energiezuiniger maken en het energielabel te verbeteren.

Peildatum en overgangsrecht

De Wet Betaalbare Huur heeft het speelveld op de woningmarkt compleet verandert door de aanpassing van het woningwaarderingsstelsel van afdwingbaar(recht) naar dwingend recht. Het is belangrijker dan ooit dat er op het peildatum voor iedere (verhuurde) woning een geldige WWS puntentelling is die volledig inzicht geeft in de huurpunten van de woning. Na ingang van de reguleringswet moet de huurprijs van woningen die t/m 143 punten(de sociale grens) scoren teruggebracht worden naar de rechtsgeldige huurprijs. Eigenaren van woningen met een huurprijs die boven die sociale grens(momenteel € 879,66) ligt, maar met een puntenscore onder de 144, krijgen een jaar de tijd – tot 01 juli 2025 – om de huurprijs aan te passen naar de rechtsgeldige huurprijs. Indien de woning momenteel nog niet over voldoende huurpunten(ten opzichte van de huidige huurprijs) beschikt zal er gekeken moeten worden naar het toevoegen van voorzieningen die punten opleveren, of het uitvoeren van maatregelen waardoor het energielabel aanzienlijk verbetert. Denk hierbij aan betere isolatie, energiezuinige verwarmingssystemen of het plaatsen van zonnepanelen. Daarnaast moeten formaliteiten op orde zijn, zoals het verkrijgen van een geldig energielabel dat voldoet aan de eisen van het Woningwaarderingsstelsel (WWS).

Het energielabel in 2024

Het energielabel is sinds 2021 een belangrijk instrument voor  verduurzaming en transparantie op de huurmarkt. Het is niet alleen een wettelijke verplichting, maar biedt ook duidelijke voordelen voor zowel huurders als verhuurders. 

De eisen rondom energielabels en verduurzaming zijn de afgelopen jaren steeds strenger geworden. Het is daarom belangrijk om als verhuurder proactief te handelen. Door verbeteringen aan uw woning aan te brengen en formaliteiten tijdig af te ronden, voorkomt u problemen/onnodige risico’s, en verzekert u het rendement van uw portefeuille, nu en in de toekomst.

Heeft u nog geen energielabel? Neem dan vandaag nog contact op met onze erkend energieadviseurs voor advies of voor het inplannen van een persoonlijk gesprek.

Direct in contact komen met één van onze energieadviseurs?

Bel ons

070 - 326 50 17

Onze adviseurs staan klaar om al uw vragen te beantwoorden.

Stuur een e-mail

info@haymanmedia.nl

Scroll naar boven