huis verduurzamen

Huis verduurzamen: alles wat je moet weten

Waarom je huis verduurzamen?

Het verduurzamen van je huis is een directe investering in de toekomst. Het draagt niet alleen bij aan een beter en schoner milieu, maar zorgt ook voor een aanzienlijke verlaging van de maandelijkse energiekosten. Het verduurzamen van je huis verhoogt tevens de waarde van de woning, en kan aantrekkelijke voordelen opleveren zoals duurzaamheidskorting op je hypotheekrente.

Het verduurzamen van een woning heeft natuurlijk nog meer voordelen. Naast de positieve impact op het milieu zorgt het voor een comfortabeler binnenklimaat en bespaar je op lange termijn op energiekosten. 
 In dit stuk bied ik je door middel van een uitgebreide gids inzicht en kennis om je huis te verduurzamen, van eenvoudige verbeteringen tot grotere ingrepen.

Isolatie: De basis van verduurzaming

Een van de eerste stappen bij het verduurzamen van je huis is het isoleren van de woning. Een goed geïsoleerd huis verliest minder warmte in de winter en blijft koeler in de zomer. Dit betekent dat het verwarmings- en koelingssystemen minder hard hoeven te werken, wat resulteert in een lagere energierekening. Isolatie komt vaak voor in de vorm van spouw(muur)isolatie of isolatie aan de binnenzijde met bijvoorbeeld PIR + gipsplaten.

Soorten isolatie
  • Dakisolatie: Warmte stijgt op, waardoor veel energie verloren gaat via een slecht geïsoleerd dak. Dakisolatie is een van de meest rendabele manieren om je huis te verduurzamen. Het dak kan geïsoleerd worden van binnen of van buitenaf.
  • Vloerisolatie: Vloerisolatie voorkomt warmteverlies via de grond en verhoogt het comfort, vooral in oudere woningen.
  • Gevelisolatie: Dit kan zowel aan de binnenkant als buitenkant van de muren worden aangebracht. Spouwmuurisolatie is vaak de meest toegankelijke optie die in veel gevallen snel uitgevoerd kan worden, en tevens praktisch uitvoerbaar is in situaties waarbij er een VvE actief is.
  • Ramen: Vervang enkel glas en verouderd dubbel glas door hoogrendementsglas zoals HR++ of triple glas om warmteverlies via ramen te minimaliseren.

Duurzame energie: Zonnepanelen en warmtepompen

Nadat de warmteverliezen van de woning beperkt zijn door te isolateren is het tijd om te kijken naar duurzame energiebronnen. Zonnepanelen en warmtepompen zijn twee van de meest effectieve manieren om je energieverbruik drastisch te verminderen.

Zonnepanelen

Zonnepanelen, ook wel PV panelen genoemen, zetten zonlicht om in elektriciteit, wat direct bijdraagt aan een lagere energierekening. Moderne PV panelen zijn in recente jaren steeds efficiënter geworden en kunnen in veel gevallen genoeg energie opwekken om zelfvoorzienend te worden in je eigen stroombehoefte.

Warmtepompen

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, grond of water en gebruikt dit om je huis te verwarmen. Dit systeem is vele malen efficiënter dan een traditionele gas gestookte CV-ketel en kan tot wel 70% energie besparen op het verwarmen van je huis. Het nadeel van een warmtepomp is dat deze niet geschikt zijn voor hoogtemperatuur verwarming aangezien deze in veel gevallen slechts tot 55-60 graden verwarmen. Daardoor is het belangrijk om een goede overweging te maken voordat je overstapt op een warmtepomp, en ervoor te zorgen dat er lage temperatuur afgifte systemen aanwezig zijn zoals vloer of wand verwarming en tevens ervoor te zorgen dat de woning zeer goed geïsoleerd is.

Soorten warmtepompen
  • Lucht-waterwarmtepomp: Dit type warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en zet deze om in bruikbare energie voor verwarming en warm water.
  • Bodemwarmtepomp: Gebruikt de stabiele temperatuur van de aarde om energie op te wekken. Dit type warmtepomp is efficiënter, maar duurder in de installatie.
  • Hybride warmtepomp: Werkt samen met een bestaande CV-ketel. De warmtepomp levert het grootste deel van de warmte, terwijl de ketel bijspringt op koude dagen.

Ventilatie: Belang van een gezond binnenklimaat

Een goed geïsoleerd huis vraagt om een goed ventilatiesysteem. Zonder voldoende ventilatie kan vocht zich ophopen, wat leidt tot schimmelvorming en een ongezond binnenklimaat. Mechanische ventilatiesystemen kunnen helpen om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren zonder dat je warmte verliest.

Soorten ventilatiesystemen
  • Natuurlijke ventilatie: Traditionele ventilatie via ramen en ventilatieroosters.
  • Mechanische ventilatie: Gebruikt ventilatoren om frisse lucht in het huis te brengen en vochtige lucht af te voeren.
  • Balansventilatie met warmteterugwinning (WTW): Dit systeem hergebruikt de warmte uit afgevoerde lucht om de binnenkomende frisse lucht te verwarmen.

Subsidies en financiering voor verduurzaming

De overheid stimuleert huiseigenaren om te verduurzamen door middel van subsidies en leningen. Een van de bekendste regelingen is de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE). Hiermee kan je subsidie aanvragen voor de aanschaf van bijvoorbeeld warmtepompen, zonneboilers en isolatiemaatregelen.

Daarnaast kan je gebruikmaken van een Duurzaamheidslening of Energiebespaarlening, die tegen gunstige voorwaarden beschikbaar zijn voor verduurzamingsprojecten.

De stappen om uw huis te verduurzamen

Hieronder leest een concreet stappenplan die u kunt volgen om je huis te verduurzamen. Volg de stappen en zorg ervoor dat u goed voorbereid aan de slag gaat!

  1. Energieadvies: Laat een energieadviseur langskomen om een gedetailleerd plan voor je woning op te stellen. De adviseur komt langs om de woning op te nemen(nul-meting), en stelt op basis daarvan een plan van aanpak op om het energielabel van de woning te verbeteren.
  2. Prioriteiten stellen: Begin met de meest rendabele maatregelen die u voorgeschreven krijgt, zoals het isoleren van de woning en het plaatsen van zonnepanelen.
  3. Uitvoering: Kies betrouwbare aannemers of installateurs voor de uitvoering van de werkzaamheden. Zorg ervoor dat u gecertificeerde bedrijven inschakelt, en bekijk eerst de voorwaarden van de subsidies die u aan wilt vragen. Sommige subsidieregelingen verplichten u om materialen te selecteren uit een lijst goedgekeurde materialen met meldcode. Ook kunt u in veel gevallen alleen gebruik maken van de subsidie als je alle documentatie(offerte, factuur, etc.) van de aannemer of installateur in bezit heeft.
  4. Financiering en subsidies: Maak gebruik van de beschikbare financiële regelingen om je investering te verlagen. Het verduurzamingsadvies wijst in veel gevallen al de mogelijkheid tot het verkrijgen van subsidie aan. Het subsidietraject duurt soms wat langer, maar levert u uiteindelijk een fikse korting op. 

Het verduurzamen van je woning biedt talloze voordelen, van lagere energiekosten tot een hoger wooncomfort en een verminderde ecologische voetafdruk. Met de juiste stappen en investeringen kan je je huis binnen een korte termijn toekomstbestendig maken. Start vandaag nog met het plannen van je verduurzamingsmaatregelen en profiteer van de beschikbare subsidies om je investering te verlagen.

Interesse in op maat gemaakt verduurzamingsadvies zodat je alle benodigde informatie in huis hebt om je huis te verduurzamen en het energielabel te verbeteren?

Vraag bij ons het Maatwerkadvies aan en ontvang een praktisch stappenplan voor de verduurzaming van je woning.

Direct in contact komen met één van onze energieadviseurs?

Bel ons

070 - 326 50 17

Onze adviseurs staan klaar om al uw vragen te beantwoorden.

Stuur een e-mail

info@haymanmedia.nl

Scroll naar boven