Wij staan aan de vooravond van een verschuiving in de manier waarop de energieprestatie van woningen wordt beoordeeld. Het Vereenvoudigd Energielabel (VEL), ooit geïntroduceerd als een laagdrempelige indicator, verliest op korte termijn zijn geldigheid. Vanaf 2025 vervallen de eerste in 2015 afgegeven VEL’s en uiterlijk in 2030 moeten alle VEL’s zijn vervangen door een definitief energielabel dat is gebaseerd op de nieuwe NTA 8800-methodiek. Deze nieuwe, nauwkeurige standaard is geen papieren tijger, maar vormt de basis voor een objectieve, transparante en toekomstgerichte waardering van de woning. Door nu in te springen en tijdig een NTA 8800-label te regelen, voorkomen we risico’s en benutten we de kansen van een duurzaam en waardevast vastgoedbestand.
Van VEL naar NTA 8800
Met de introductie van het VEL in 2015 ontstond een snelle, digitale route om inzicht te krijgen in de energetische kwaliteit van een woning. Hoewel dit destijds een handige tussenoplossing was, ontbrak het aan diepgang en betrouwbaarheid. De NTA 8800 brengt daar verandering in. Sinds 1 januari 2021 hanteren we een nieuwe, uitgebreide en gestandaardiseerde methodiek waarbij een gecertificeerde adviseur de woning grondig inspecteert. Deze verandering is niet alleen ingegeven door de wens voor hogere nauwkeurigheid, maar sluit ook naadloos aan op Europese duurzaamheidsdoelen en strengere nationale richtlijnen.
Energielabel binnen het huidige WWS
Het energielabel van een woning is een belangrijk onderdeel van de huurpuntenberekening. Het WWS kent punten toe op basis van het energielabel van de woning. Hoe beter het energielabel, hoe meer punten de woning krijgt. De punten die toegedeeld worden aan het energielabel van de woning staan ook nog eens los van de overige punten die de woning scoort. Een beter energielabel zal dus geen ‘negatief’ effect hebben op de toedeling van andere punten, zoals de vierkante meters van een woning hebben op bijv. de punten voor de WOZ waarde. Dit zorgt er momenteel voor dat veel verhuurders zich inzetten om te investeren in energiebesparende maatregelen en het energielabel daarmee te verbeteren.
Van indicatief naar volwaardig energielabel
Een woning beoordelen op energieprestaties is niet langer een snelle, online formaliteit. De NTA 8800 eist een volledig beeld van de gebouwschil, isolatiematerialen, glastypen, verwarming, koeling, ventilatie en de inzet van duurzame technologieën zoals warmtepompen en zonne-energie. Deze systematiek schakelt ove van een inschatting op basis van kengetallen naar een meetmethode die gestoeld is op feitelijke, ter plaatse vastgestelde parameters. Hierdoor ontstaat een solide basis voor verduurzaming, marktwaardeontwikkeling en besluitvorming rondom investeringen in het vastgoed.
Berekening huurpunten zonder (geldig) energielabel
Als een woning geen geldig energielabel heeft, wordt het aantal punten voor de energieprestatie berekend op basis van standaardwaarden (gebaseerd op het bouwjaar van de woning), wat meestal resulteert in een lagere puntentelling, vooral bij oude woningen. Het is daarom essentieel om altijd een geldig energielabel te hebben om het maximale aantal punten te behalen.
De belangrijkste wijzigingen in het inspectieproces
- Fysieke woningopname door een gecertificeerd adviseur:
We laten een expert langskomen om alle relevante aspecten in kaart te brengen, van de dakisolatie tot de kierdichting van kozijnen. - Gedetailleerde inventarisatie van installaties en isolatiewaarden:
Niet alleen wordt gekeken naar materialen en bouwjaar, maar ook naar het type verwarmingsketel, balansventilatie, warmteterugwinningssystemen en zonnepanelen. - Nieuwe classificatie volgens NTA 8800:
Het resultaat is een label dat nauwkeuriger, transparanter en beter vergelijkbaar is. Hierdoor kunnen we op basis van objectieve criteria bepalen welke verbetermaatregelen zinvol zijn.
Dringende redenen om nu over te stappen
- Aflopende geldigheid van oude labels:
Vanaf 2025 verliezen oude VEL’s (afgegeven in 2015) hun waarde. Dit kan vergaande consequenties hebben voor verkoop, verhuur of financiering als geen geldig NTA 8800-label aanwezig is. - Wettelijke verplichting bij overdracht:
Zonder geldig label geen verkoop of verhuur. Boetes kunnen oplopen tot honderden euro’s. Vroegtijdig actie ondernemen voorkomt juridische obstakels. - Financiële meerwaarde en lagere lasten:
Een hoogwaardig energielabel verhoogt de marktwaarde en versterkt de onderhandelingspositie. Daarnaast kunnen energiezuinige ingrepen op termijn zorgen voor merkbare besparingen op de energierekening. - Toegang tot subsidies en financiering:
Een actueel energielabel opent de deur naar duurzame investeringssubsidies, zoals de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE), en faciliteert toegang tot voordelige energiebespaarleningen. - Voorbereiding op toekomstige aanscherpingen:
De overheid blijft de norm verhogen. Met een actueel NTA 8800-label anticiperen we op volgende stappen en vermijden we prijzige spoedmaatregelen in de toekomst. - Aantrekkelijker voor de vastgoedmarkt:
Energiezuinige en goed gedocumenteerde woningen slaan beter aan bij kopers en huurders, wat resulteert in snellere transacties en hogere opbrengsten.
Impact op verkoop, verhuur en investeringen
Eigenaren die nu anticiperen, versterken hun positie in een veranderende vastgoedmarkt. Met een up-to-date label is er inzicht in de energetische zwakke plekken en de mogelijkheden voor duurzame verbeteringen. Dit maakt het eenvoudiger om gerichte keuzes te maken: extra isolatie, HR++-beglazing, warmtepompen, zonneboilers of balansventilatie. Door deze investeringen gericht en gefaseerd uit te rollen, voorkomen we dure spoedklussen op een later moment en creëren we een intrinsiek waardevol, comfortabel en toekomstbestendig pand.
Wij adviseren deze tijdlijn nauwgezet in het oog te houden en niet tot het laatste moment te wachten. Door proactief te handelen en nu al het nieuwe label te regelen, kunnen we toekomstige complicaties vermijden.
Hulp nodig? Laat het ons weten.
Wij specialiseren ons in de verduurzaming, energielabel opnames en WWS optimalisatie van (verhuurde)woningen in de omgeving Groot-Haaglanden, en hebben met onze jarenlange ervaring veel kennis met betrekking tot het maximaliseren van de huuropbrengst van beleggingswoningen, waarbij er ten alle tijden gestreefd wordt naar de optimale balans en terugverdientijden van de kosten en baten van de investering. Onze diensten omvatten o.a.:
Maatwerk verduurzamingsadvies
Wij bieden op maat gemaakt advies gericht op het optimaliseren van uw energielabel en huurpuntentelling.
Energieprestatieberekeningen
Onze gecertificeerde energieprestatie experts voeren gedetailleerde berekeningen uit om te bepalen welke maatregelen het meest effectief zijn voor uw specifieke situatie.
Begeleiding bij certificering en subsidies
We assisteren bij het verkrijgen van een geldig energielabel en het aanvragen van subsidies en fiscale voordelen.
Projectmanagement
Van planning tot uitvoering, wij begeleiden u gedurende het hele verduurzamingstraject om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt.
Verduurzaming is een krachtige strategie om de huurpuntentelling van uw vrije sector woning te verhogen. Door te investeren in energiebesparende maatregelen verbetert u niet alleen het energielabel, maar verhoogt u ook de maximale huurprijs en de aantrekkelijkheid van uw woning voor potentiële huurders. Met professioneel advies en een doordacht plan kunt u uw rendement verhogen en tegelijkertijd bijdragen aan een duurzamere toekomst.
Benieuwd hoe u het maximale uit uw vastgoed kunt halen? Neem vandaag nog contact op met HAYMAN voor een vrijblijvend verduurzamingsadvies.
Direct in contact komen met één van onze energieadviseurs?
Bel ons
070 - 326 50 17
Onze adviseurs staan klaar om al uw vragen te beantwoorden.
Stuur een e-mail
info@haymanmedia.nl